Menu Close

YOGA INTRODUCTIE

De yogalessen en workshops zijn er om even helemaal weg te zijn van het moderne hectische leven, waar u met aandacht begeleid wordt in een veilige en grondige yogabeoefening. Van dynamisch naar statisch, van inspanning naar ontspanning. Het totaal aan oefeningen geeft kracht, balans, soepelheid en meer rust. Hatha yoga zijn yogahoudingen, gecombineerd met ademoefeningen en meditaties. Het doel van hatha yoga is om actief te ontspannen en ontspannen actief te zijn. De oorsprong van hatha yoga ligt duizenden jaren terug en is afkomstig uit India. Deze yogastijl is vrij van religie en is zeer geschikt voor beginners.

YOGAHOUDINGEN (ASANA)
Het Sanskriet woord asana betekent een plek om te zitten. Asana’s waren ooit bedoeld om het lichaam zo ver te krijgen dat je urenlang onverstoord kon mediteren. Zolang je lichaam pijnlijke signalen afgeeft, kun je niet lang mediteren. Hierdoor komt ook de geest niet tot rust. Bij yoga is niet alleen de houding belangrijk, maar ook de manier waarop je in en uit de houding komt. Hierbij gaat het om de correcte lichaamshouding, stabiliteit en concentratie. De adem wordt gecombineerd met de beweging. Door de ingeademde zuurstof blijf je helder en geconcentreerd. Tegelijkertijd kun je door middel van de ujjayi adem ontspannen terwijl je in de houding bent.

ADEMOEFENINGEN (PRANAYAMA)
Pranayama is het beheersen van de prana of levenskracht. De prana wordt via de neus ingeademd en stroomt door de energiekanalen, nadi’s genoemd. Alleen door de mond ademen beperkt het functioneren van de vitale organen. Er zijn vele ademoefeningen die je dagelijks kunt doen om jezelf gezond, energiek en vitaal te houden. De eerste stap is het bewust worden van de adem.

MEDITATIE (DHYANA)
Dhyāna, meditatie kun je aan het begin als een grote uitdaging ervaren. Allereerst worden we gebombardeerd door onze gedachten en gevoelens. Ook voelen wij ongemakken in het lichaam. Hoe vaker je mediteert, hoe meer je in staat bent rust te ervaren. Meditatie is het reinigen van de geest. Er zijn talloze meditatietechnieken. Het beste is om er een te vinden die bij je past en je daarin helpt te verdiepen.

YOGA IS HET BEHEERSEN VAN DE GEDACHTENSTROOM
Yoga is het verstillen van de stroom van gedachten. Het betekent: controle over de gedachten. In Sanskriet: Yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ. Yogas: eenwording, eenheid, vereniging, integratie. Chitta: geest, het denken, bewustzijn, perceptie. Vritti: stroom, rollen. Nirodha: het beëindigen, stoppen, ophouden.

ELKE YOGAHOUDING ZOU STABIEL EN PLEZIERIG MOETEN ZIJN
‘Sthiram sukham asanam’ betekent dat een yogahouding stabiel en plezierig zou moeten zijn. Het is belangrijk om het lichaam te respecteren. Bij yoga luister je naar het lichaam en blijf je je bewust van de adem. Het is belangrijk om goed te blijven doorademen. ‘Ahimsa’ is een geweldloze houding. Zodra je pijn voelt, ga je uit de houding. Probeer lief te zijn voor jezelf en forceer niets. Yoga is geen sport en dus ook niet prestatiegericht. Accepteer je lichaam zoals het is. Met geduld, discipline en oefening ervaar je binnen een paar maanden het verschil. Je lichaam wordt lenig, je geest ontspannen. Je voelt je gelukkig en ervaart innerlijke rust.

YOGA EN ADEMHALING
De vijf lagen van ons bestaan (fysieke, etherische, mentale, emotionele laag en de ziel) zijn met elkaar verbonden. Met yoga brengen we deze lagen in balans. Adem is de verbinding tussen het lichaam en het denken. Het denken beheersen we met de adem (pranayama) en met het lichaam (yoga). Wanneer er een blokkade ontstaat in de energetische (etherische) laag, heeft dat invloed op alle andere lagen. Alles is energie. Bij een vertraagde werking van de energiewielen (chakra’s), kan de levensenergie niet vrij doorstromen. Ook bij te veel negatieve gedachten en emoties ontstaan er blokkades in het energetische lichaam met ziekte als gevolg. Met ademoefeningen reinigen we de energiekanalen, activeren we de werking van de chakra’s en houden we de levensenergie hoog. Wanneer de levensenergie vrij doorstroomt, blijven we in goede gezondheid.

VIJF YOGAPADEN
Yoga betekent verbinding, eenheid tussen het lichaam, de geest en de ziel. Velen denken dat yoga alleen voor flexibiliteit en ontspanning bedoeld is. Yoga is veel meer dan dat. De yogische kennis is uniek en geschikt voor iedereen, ongeacht je religie. Yoga is een weg naar een gezond en gelukkig leven. De effecten van yoga zijn niet in woorden te omschrijven. Het is een persoonlijke ervaring; iets wat je van binnenuit beleeft en ervaart. Er zijn vijf belangrijke yogapaden. Dat zijn: bhakti yoga, karma yoga, gnana yoga, ashtanga yoga en hatha yoga. Bhakti yoga is het pad van devotie. Het is de verbinding die je voelt voor het goddelijke of voor een Guru, een spiritueel leraar. Karma yoga: ‘Karma’ betekent actie. Alles wat we doen, heeft consequenties. Op elke actie volgt een reactie. Met karma yoga verrichten we onbaatzuchtig werk voor anderen. Gnana yoga is yoga van de spirituele kennis. Het gaat om de kennis over je ware zelf, de ziel. Je kunt veel over yoga lezen of horen, maar de yogische kennis gaat van hart tot hart. Het is niet in woorden uit te leggen. Ashtanga yoga is yoga van acht stappen naar verlichting volgens Patanjali. Het is een weg van mentale discipline. Alle stappen werken samen en versterken elkaar. Hatha yoga is onderdeel van ashtanga yoga.

DE YOGA SOETRA’S
‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ is een mooi book, waarin o.a. de basisprincipes van yoga worden uitgelegd. ‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ bevat 196 verzen en deze verzen zijn verdeeld over vier hoofdstukken. In het tweede hoofdstuk wordt het pad van ashtanga yoga, het achtvoudige pad naar verlichting, beschreven. De acht geleidingen van yoga zijn: yama (sociale gedragscodes), niyama (individuele gedragscodes), asana (houding), pranayama (ademoefening), pratyahara (terugtrekking), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting). Ze zijn met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar beoefend worden. Leven volgens de eerste twee van de acht geleidingen (yama’s en niyama’s) helpt ons om bewuster leven. Yama’s zijn de universele wetten en sociale gedragscodes. Yama staat voor de relatie met de buitenwereld. Niyama’s zijn gedragscodes van individuele discipline. Niyama staat voor de relatie met de binnenwereld. Door deze idealen na te streven gaan we in alle opzichten beter functioneren.